Εκκλησίες

Το νέο χωριό της Αγίας Μαρίνας, βρίσκεται κτισμένο σε πεδιάδα και σε απόσταση 3-4 χιλ. από την θάλασσα της Πόλης Χρυσοχούς. Ένεκα της προνομιούχας  θέσης του, αναπτύχθηκε πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και οι κάτοικοί του σήμερα, ανέρχονται στους οκτακόσιους.

Στο κέντρο του χωριού, κτίστηκε με την συμβολή των κατοίκων και εγκαινιάστηκε το 1959, η εκκλησία η οποία είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα. Είναι σχετικά μεγάλη με άνεση να φιλοξενήσει μέχρι και τριακόσιους χριστιανούς. Είναι ορθογώνιου τύπου το κτίσμα της, μονόχωρη, καμαροσκέπαστη.

Το εξωτερικό του ναού, είναι κτισμένο από πέτρα και ασπρισμένο. Ο περίβολος του ναού, είναι σχετικά άνετος και το δάπεδο άρχισαν πρόσφατα να το πλακοστρώνουν. Είναι περιφραγμένος από ένα χαμηλό τοίχο γύρω- γύρω. Το καμπαναριό ψηλό, καμαρωτό, βρίσκεται στα ανατολικά του ναού και εφάπτεται επί του οικοδομήματος.

Σαν θα περάσεις στο εσωτερικό του ναού, θα έχεις την άνεση να θαυμάσεις την τοιχογραφία. Ολόκληρος ο ναός, είναι τοιχογραφημένος από διάφορες παραστάσεις Αγίων, του Κυρίου και της Παναγίας. Το τέμπλο στο ναό, αποτελεί ακόμα ένα πλούτο. Το σκάλισμα μοναδικό στο είδος του και κατασκευασμένο από ξύλο καρυδιάς. Διαθέτει δύο πύλες, την ωραία πύλη και την βόρεια πύλη. Πλαισιώνεται από τις οκτώ άγιες εικόνες. Πιο πάνω από το τέμπλο υπάρχει μια δεύτερη στενότερη  ζώνη μικρογραφιών, με δεκατέσσερις άγιες εικόνες. Υπάρχουν άλλες τέσσερις, πολύ παλαιές εικόνες, οι οποίες χρονολογούνται πέραν των εκατό χρόνων και φυλάγονται στο ιερό του ναού. Ο ναός διαθέτει επίσης δύο απλά ξύλινα ψαλτήρια πρόσφατης κατασκευής. Η αφιερωμένη εικόνα της Αγίας Μαρίνας, βρίσκεται σε ειδικό εικονοστάσι, στο τέλος του αριστερού μέρους του τέμπλου.

Είναι επίπεδη εκκλησία στο εσωτερικό της και δεν υπάρχει γυναικωνίτης.

Στις 16 Ιουλίου, λειτουργείται ο εσπερινός για την γιορτή της Αγίας Μαρίνας, με την παρουσία του Μητροπολίτη ή Χωρεπισκόπου. Επίσης την μέρα αυτή, η κοινότητα Αγίας Μαρίνας, σε αίθουσα της εκκλησίας, διοργανώνει εκδήλωση αιμοδοσίας, όπου άπαντες από την κοινότητα είναι παρόντες για την εκδήλωση αυτή.

Σε απόσταση τριών – τεσσάρων χιλιομέτρων από το νέο χωριό της Αγίας Μαρίνας, βρίσκεται η παλαιά εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που κτίστηκε το 1890 και σήμερα παραμένει ως ξωκλήσι για την κοινότητα.

Λίγο πιο πάνω από το ξωκλήσι, βρισκόταν ένα μικρό χωριουδάκι, το Λειβάδι. Το 1952 η Αγγλική κυβέρνηση μετακίνησε τους κατοίκους του χωριού αυτού, στην Μόρφου, κτίζοντας για την κάθε οικογένεια από ένα σπίτι. Δημιούργησαν το Νέο Λειβάδι Μόρφου. Το δε παλαιό Λειβάδι Πάφου, απαλλοτριώθηκε και ερημώθηκε. Μια μικρή μερίδα όμως κατοίκων του χωριού Λειβάδι, που δεν επιθυμούσαν να πάνε στη Μόρφου, πήραν αυτά που τους αναλογούσαν και έκτισαν στην περιοχή, όπου βρίσκεται σήμερα το νέο χωριό της Αγίας Μαρίνας. Περίπου 45 οικογένειες μετακινήθηκαν από την βουνοπλαγιά του παλαιού χωριού Αγίας Μαρίνας, προς τη θάλασσα και ουσιαστικά σε μια όμορφη πεδιάδα, όπου σήμερα βρίσκεται το χωριό. Στο παλαιό χωριό απέμεινε μόνο η εκκλησία, που σήμερα θεωρείται ως εξωκλήσι, και ο φούρνος της παπαδιάς.

Το ξωκλήσι που κάποτε βρισκόταν κτισμένο στο κέντρο του χωριού, σήμερα βρίσκεται σε απόσταση 3-4 χιλ. μακριά από το νέο χωριό Αγίας Μαρίνας. Στον περίβολο του ξωκλησιού, βρίσκεται το κοιμητήριο του χωριού και εκεί μάλιστα γίνονται οι νεκρώσιμες ακολουθίες. Είναι ορθογώνιου τύπου κτισμένο, μονόχωρο, καμαρωσκέπαστο. Είναι πετρόκτιστο και ασπρισμένο εξωτερικά, το δε πλάτος του εξωτερικού τοίχου φαίνεται να είναι 60-70 εκατοστά. Το καμπαναριό είναι πρόσφατο, κτιστό, ψηλό, καμαρωτό. Σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από το εξωκλήσι, βρίσκεται το Αγίασμα της Αγίας.

Εσωτερικά ο ναός είναι επίπεδος και διαχωρίζεται το ιερό από τον κυρίως ναό, δια μέσου του απλού ξύλινου τέμπλου, πρόσφατης κατασκευής. Το τέμπλο πλαισιώνεται με έξι άγιες εικόνες. Πάνω από αυτές υπάρχει μια δεύτερη στενότερη ζώνη, μικρογραφιών με άλλες δέκα άγιες εικόνες. Το τέμπλο διαθέτει δύο πύλες. Την ωραία πύλη και την βόρεια πύλη. Στο ξωκλησάκι αυτό, υπήρχαν άλλες τέσσερις πολύ παλαιές εικόνες, από το 1890 και μεταφέρθηκαν στην καινούργια εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.

Λειτουργείται 4-5 φορές το χρόνο. Στις 17 Ιουλίου, τιμάται η Αγία Μαρίνα και όλη η κοινότητα ανεβαίνει για να τιμήσει την προστάτιδα Αγία της. Τον δε εσπερινό της 16ης Ιουλίου, λειτουργούν στην καινούργια εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.

ΒΙΝΤΕΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ
Λευκωμα Εκδηλωσεων
ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
© Copyright 2023 - Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούςς / Designed & Developed by NETinfo Plc